Snel aan de slag
De onderdelen zijn in productie bij +30 gemeenten.
Geen grote investeringen
De bestaande software is gratis te gebruiken.
Open source
Alle code is open source beschikbaar.
Communicatie.
Eenvoudig, eigentijds, toegankelijk en persoonlijk communiceren.
Participatie.
Haal ideeën op, laat meedenken en -beslissen en ontvang feedback.
Dienstverlening.
Gebruiksvriendelijke en efficiënte aanvraagprocessen en e-formulieren.
Wat is het Open Webconcept?
Het Open Webconcept (OWC) gaat uit van het gezamenlijk ontwerpen en gebruiken van digitale dienstverlening. Gemeenten trekken samen op om kosten te besparen en niet het wiel elke keer opnieuw uit te vinden. Bovendien maken ze gebruik van elkaars kennis, tools, modules en oplossingen. Op deze manier ontwikkelen zij hun gemeentesite snel door tegen lage kosten.
Yard is technologisch partner van het succesvolle concept, wat inmiddels al in meer dan 20 gemeenten door heel Nederland is uitgerold.
Yard heeft inmiddels diverse sites van gemeenten ontworpen, verbeterd of vernieuwd. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe site van gemeente Lansingerland, Alkmaar en Buren. Bijzonder is die van de gemeente Hoeksche Waard, waarbij we een totaaloplossing hebben neergezet: één CMS voor zowel de hoofdsite als meerdere subsites.
Al deze sites zijn gebaseerd op de Common Ground-infrastructuur. Ook houden we rekening met de nieuwste standaarden op het gebied van webtoegankelijkheid.
Hieronder een uitgebreid interview met Viola Biesbroek en Stefanie van der Woude van de gemeente Alkmaar: ‘Je vormt één front. Dan kom je gewoon verder’:
Hoe werkt het Open Webconcept?
Maar even terug naar het OWC: hoe werkt het precies? Nou, in de basis maken gemeenten gebruik van elkaars kennis, modules en code. Dus heeft de gemeente Lansingerland een mooie tool bedacht, dan kan de gemeente Alkmaar die uit een bibliotheek plukken, aanpassen en publiceren op haar eigen kanalen.
Zo ontwikkelde Yard Digital Agency met de gemeente Buren een echte open source product- en dienstcatalogus (PDC). In de Open PDC staan de belangrijkste diensten die iedere gemeente aanbiedt, denk aan een manier om een paspoort aan te vragen of het wijzigen van je adres.
De website en PDC zijn ontwikkeld op basis van de laatste inzichten op het gebied van gebruikersgemak en techniek.
Enkele opvallende zaken die verder we al gerealiseerd hebben:
- Een totaaloplossing voor Gemeente Hoeksche Waard. Dat wil zeggen: we gebruiken één CMS voor meerdere sites. Zowel hoofdsite GemeenteHW.nl als subsites als HWWerkt.nl en JeugdTeam HW. Lees de case op onze site.
- Meedoen-omgeving voor de gemeente Hollands Kroon, een webshop voor minima
- Uit-agenda voor de gemeente Ridderkerk
- Een formulieren omgeving met DigiD voor diverse gemeenten op basis van WordPress
- Mijn-omgeving met inzicht in WOZ informatie voor de gemeente Hollands Kroon
- Meldingen app voor de gemeente Lansingerland
Headless architectuur voor gemeenten
Het is voor een gemeente van belang dat er op een eenvoudige manier andere databronnen kunnen worden aangesloten, bijvoorbeeld een externe nieuwsfeed of kalender. Daarom wordt er binnen het OWC gekozen voor een headless architectuur: technisch gezien zijn de website en informatie volledig gescheiden.
Daarvoor maken we onder meer gebruik van een specifieke software. Robert Bossaert van Yard zegt hierover: “WordPress biedt sinds 2016 de zogenaamde WP Rest API. Hierdoor kunnen we content en presentatielaag scheiden. De gemeente is nu in staat eenvoudig aan andere apps en website content te serveren. Ook biedt deze architectuur voordelen op het gebied van beveiliging.”
Nieuwe ontwikkelingen
De gemeenten binnen het Open Webconcept ontwikkelen continu nieuwe functionaliteiten. Waar zijn zij nu mee bezig of hebben we net gerealiseerd?
- Portaal voor de Wet Open Overheid (WOO) om de verzoeken op een handige en overzichtelijke manier te publiceren, zoals het WOO-portaal van gemeente Barendrecht.
- Mijn-omgeving met DigiD-koppeling: een persoonlijke online omgeving voor het volgen van zaken en specifieke relevante informatie, zoals bepaald nieuws of publicaties.
- Doorontwikkeling participatie: laat inwoners eenvoudig reageren of meedenken via specifieke participatiefunctionaliteiten.
- Subsites voor bijvoorbeeld projecten of campagnes, eenvoudig te beheren binnen hetzelfde CMS.
- Onderwaterschermen: extra informatievelden op de website die alleen zichtbaar zijn voor ingelogde medewerkers van het Klant Contact Centrum.
- Formulierenoplossing met een flexibele koppeling naar het zaaksysteem, inclusief DigiD-aansluiting.
- Koppeling met De Samenwerkende Catalogi
- Koppeling met nieuwsbriefsoftware Laposta voor het automatisch versturen van persberichten.
Implementatiepartner Open Webconcept
Alle ontwikkelde code is open source beschikbaar voor de andere deelnemende gemeenten. Iedere gemeente is vrij om haar eigen pad te kiezen voor wat betreft implementatiepartner, advies, hosting en ondersteuning. Yard is zo’n partij. Wij ontwerpen, implementeren en hosten jouw gemeentewebsite. Wij adviseren, ondersteunen en denken mee over toekomstige ontwikkelingen. En wij ontwikkelen de gemeentewebsite door in jullie tempo.
Veruit de meeste gemeenten, maar liefst meer dan 25, kiezen voor Yard als implementatiepartner omdat wij specialist zijn op dit gebied. Doordat wij medegrondlegger zijn kennen wij het Open Webconcept door en door. Wij brengen alle deelnemende gemeenten 4 keer per jaar bij elkaar. Dan wisselen we kennis en ervaringen uit en bespreken nieuwe ontwikkelingen. Ook nemen wij deel aan de innovatieve fieldlabs van de VNG. Dit sluit aan bij onze visie om een echte online partner te zijn en de digitale dienstverlening van gemeenten op een efficiënte manier te verbeteren.
Bekijk vooral ook ons webinar over het Open Webconcept:
Even sparren?
Wil je even sparren over wat het Open Webconcept voor jouw gemeente kan betekenen? We denken graag vrijblijvend met je mee!