Het open source CMS WordPress staat nooit stil. Praktisch ieder kwartaal wordt er wel een update doorgevoerd. Soms zijn dat kleine bugfixes, soms grote wijzingen aan de achterkant – denk bijvoorbeeld aan de komst van Gutenberg, de nieuwe gebruiksvriendelijke editor. Wat zit er de komende periode allemaal aan te komen?
De zogenoemde roadmap van WordPress is bijzonder omvangrijk. Het content management systeem heeft zijn ogen niet alleen op de nabije, maar ook verre toekomst gericht – het kijkt rustig een aantal jaar verder. Daarom verdelen we deze blogpost in jaartallen en de daarbijbehorende nieuwe features.
2019: hallo Gutenberg!
Vorig jaar stond in het teken van Gutenberg, een nieuwe editor binnen WordPress. Dit nieuwe onderdeel van het CMS wordt gezien als een eenvoudige pagebuilder, waarbij je door middel van blokken de vrijheid hebt om een webpagina in te richten. In theorie kan iemand daardoor zonder enige kennis van content management systemen zelf een pagina, artikel of ander stuk content online zetten, zonder dat hij of zij verstand van programmeertalen heeft.
Gutenberg was en is daarmee een revolutie. Nog nooit was het voor de beginneling zo makkelijk om een pagina op te bouwen. Met een paar muisklikken is een compleet nieuwe webpagina gebouw, voorzien van populaire vormen van content als YouTube-video’s, Google Maps-kaartjes, Twitterfeeds of een overzicht van eigen geschreven artikelen.
Prachtig, maar geestig genoeg zorgt dat ook voor een nadeel – veel mensen die al jarenlang online publiceren moeten juist heel erg wennen aan het nieuwe blokkensysteem. Zeker wanneer je van oudsher WordPress gewend bent, is het even zoeken naar de juiste manier en structuur.
Ook een beetje eng
Ook het feit dat je in principe begint met een totaal lege pagina blijkt afschrikwekkend – waar te beginnen? Voor iemand die enkel gewend is om wat stukken te tikken kan dat nogal intimiderend overkomen. Inmiddels is dit opgelost door de integratie van zelf ontworpen pre-sets – standaard kolommen en blokken die op jouw website of platform van toepassing zijn.
Gutenberg is nog volop in ontwikkeling, maar kent een aantal mooie features. Een ervan is het gemakkelijk hergebruiken van je eigen content. Heb je een overzicht in je kennisbank, dan implementeer je die met een muisklik op je nieuwe pagina. Daarbij kun je ook nog zelf kiezen hoeveel content er wordt getoond en in welke vorm.
2020: What You See Is What You Get – maar dan echt!
Met de komst van Gutenberg is WordPress een nieuwe weg ingeslagen. Eigenlijk probeert het CMS, dat een grote schare fans kent, langzaam het verschil tussen de backend en de frontend te vervagen. Niet langer moet je in een ingewikkeld systeem rommelen om je site aan te passen, maar is het what you see is what you get.
Die opmerking wordt al jarenlang gebruikt in de wereld van CMS’en – sterker nog: een eerdere editor is er naar vernoemd – maar aan het einde van dit jaar moet dit officieel het geval zijn. WordPress mikt dan namelijk op een zogenoemde ‘full site editor’, waarbij het mogelijk moet zijn om je complete website eenvoudig aan te passen. Eigenlijk borduurt deze editor dus voort op het succes van Gutenberg.
Gutenberg mikt namelijk vooral op het produceren en wijzigen van de hoofd content van een pagina. Het artikel en alles eromheen, bijvoorbeeld. Maar in de tweede fase is het de bedoeling dat daar menu’s, widgets en andere onderdelen bij gaan komen. Hieronder een kleine demonstratie hoe dat in zijn werk gaat: (let op: Engels!)
2021: samen is niet alleen!
Leuke vraag: kennen jullie Google Wave nog? Nee? Niet heel gek, want het was een grotere flop dan de vijfde Rambofilm. Google Wave was in 2009 een eerste project van het grote Amerikaanse technologiebedrijf om online tegelijk in bestanden te kunnen werken.
Jij schrijft iets op en je collega leest elders online met je mee en past waar nodig iets aan. Anno 2020 is dat helemaal niet gek, maar destijds liep Google blijkbaar nogal voor de troepen uit: veel te weinig mensen snapten iets van dat decentraal werken.
Gevolg: Google Wave werd gekilled, maar Google zou Google niet zijn als het niet de beste features van een platform zou behouden. De G-Suite, met daarin Google Docs, Google Spreadsheets en meer Office-achtige programma’s, nam de samenwerkingsfunctie over en de rest is… ja, geschiedenis. Want tegenwoordig delen we constant bestanden, werken we samen in communicatietools als Microsoft Teams en schrijven en redigeren we samen stukken. Tegelijk.
Maar opmerkelijk genoeg is dat nog niet echt het geval bij het gebruik van content management systemen. Schrijf jij een artikel in WordPress, dan is het niet zo dat een collega direct in dat zelfde document kan. Natuurlijk is er wel een kleine workaround, je vakbroeder kan het stuk ‘overnemen’, maar dat is niet realtime.
Daar gaat veranderen in komen, want in 2021 is het de bedoeling dat redacteuren samen kunnen werken binnen artikelen. De focus gaat volledig liggen op ‘collaboration en ‘multi-user editing’. Zaken die precies doen wat Google Wave vroeger ook deed. Maar dan beter. En in een CMS. Ook niet onbelangrijk.
2022: Sprechen sie Deutsch? Ja natürlich!
Een van de grootste voordelen van WordPress is haar omvangrijke plugin-bibliotheek. Voor zo’n beetje ieder denkbare feature is er al wel een oplossing bedacht. En is die oplossing er niet, dan kan een enthousiasteling die zelf ontwikkelen; WordPress is volledig open source.
Maar plugins kennen ook een nadeel: juist doordat ze door enthousiastelingen worden gemaakt, kunnen ze ook niet altijd goed werken. Bovendien zijn er vaak zoveel plugins over één specifiek onderwerp dat er niet echt een bepaalde standaard te vinden is (al kun je de beste plugin voor een specifiek doeleinde wel vaak vinden door naar de meeste downloads en de sterrenreviews) .
Zo zijn er allang diverse plugins om gemakkelijk je site ook te tonen in een andere taal. Daar heeft WordPres ook lange tijd zelf over gecommuniceerd, maar die ‘multilangual’-mogelijkheid is in onze sterk geglobaliseerde wereld inmiddels niet meer een fijne toevoeging, maar welhaast een must.
En belangrijke online ontwikkelingen volgt WordPress zelf op de voet en dus heeft het besloten om daar zelf een standaard functionaliteit van te maken: vanaf (eind) 2022 is het de bedoeling dat je dezelfde pagina’s op een gemakkelijke wijze kan herpubliceren in een andere taal. Zonder gebruik van plugins. Hoe dat er precies uit gaat zien is overigens nog niet duidelijk.
Op zoek naar een WordPress specialist? Wij helpen je graag!