Elk contentmanagementsysteem (CMS) heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar welke is nou het meest geschikt voor de website van Nederlandse gemeenten? We vergelijken drie van de meest populaire systemen: Drupal, Typo3 en WordPress.

Contentmanagementsystemen voor de publieke sector moeten aan een hoop eisen voldoen: flexibiliteit is heel belangrijk, het moet makkelijk te gebruiken zijn voor werknemers met zeer uiteenlopende kennisniveau’s en de veiligheid dient natuurlijk voorop te staan. En ook al lijken veel CMS’en sterk op elkaar — Drupal, TYPO3 en WordPress zijn alledrie open source én gratis te gebruiken — er zijn ook een aantal essentiële verschillen, waardoor het belangrijk is om de verschillende systemen goed met elkaar te vergelijken voor je een keuze maakt.

De voor- en nadelen van Drupal

Drupal, ooit begonnen als Bulletin board system en in 2001 omgebouwd tot een opensource-contentmanagementsysteem, is vooral een CSM dat zich richt op developers, en niet zozeer de eindgebruiker. Dat heeft als belangrijkste voordeel dat de mogelijkheden in principe eindeloos zijn: met behulp van door de Drupal-community ontwikkelde modules — plugins die gezamenlijk je website vormen en waarmee je gemakkelijk nieuwe functionaliteiten kan toevoegen — kan je jouw website precies zo opmaken zoals jij het wilt.

Het grote nadeel van de ‘developer first’-strategie van Drupal is dat de leercurve om het systeem enigszins onder de knie te krijgen behoorlijk steil is. Google maar eens op ‘Drupal learning curve’ en je wordt overspoeld met blogs van gebruikers die gefrustreerd zijn afgehaakt omdat ze Drupal te complex vonden.

Gemeenten die kiezen voor Drupal zullen er dan ook vanuit moeten gaan dat intensief contact met de developer(s) een vereiste is om de website door te ontwikkelen en up-to-date te houden. Al was het maar omdat Drupal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WordPress, niet backwards compatibel is, en je bij elke upgrade hulp van de systeembeheerder nodig hebt. Bij meer ingewikkelde updates zijn zelfs ontwikkelaars weer nodig, doordat een site vaak (al dan niet) deels herbouwd moet worden. Mede daardoor kost het onderhouden van een Drupal-site kost veel tijd. Uitgebreide training voor de webredacteuren is eveneens onmisbaar.

De leercurve van Drupal is behoorlijk steil, waardoor veel gebruikers gefrustreerd afhaken

De voor- en nadelen van TYPO3

Het in 1998 opgerichte TYPO3 richt zich vooral op grote, internationale bedrijven. Net als bijvoorbeeld Drupal en WordPress is TYPO3 modulair, wat betekent dat het systeem is uit te breiden met duizenden extensions. En net als de twee andere CMS’en beschikt TYPO3 over een actieve community die samenwerkt om nieuwe extensies te ontwikkelen.

Het grote voordeel van TYPO3 ten opzichte van andere CMS’en is de flexibiliteit en veelzijdigheid: zo zijn er bijvoorbeeld veel verschillende soorten rollen (administrators/editors etc.) die je aan de gebruikers kan toewijzen, de Front- en Backend is meertalig en het is gemakkelijk om oudere versies van een bepaalde webpagina te herstellen. En ook handig: je kan de paginastructuur van je website zelf bepalen, in plaats van dat je overgeleverd bent aan al bestaande templates.

TYPO3 kent echter ook hetzelfde probleem als Drupal: het vergt veel kennis en tijd om het systeem te installeren en op te zetten, waardoor het vooral geschikt is voor gevorderden. Veelgehoorde kritiek is ook dat de complexiteit van TYPO3 ervoor zorgt dat het significant trager is dan andere CMS’en.

De grootste kracht van TYPO3 is de flexibiliteit en veelzijdigheid, maar de moeilijkheidsgraad van het systeem ligt heel hoog

De voor- en nadelen van WordPress

WordPress is met een marktaandeel van zo’n zestig procent met afstand het meest gebruikte contentmanagementsysteem. Drupal en TYPO3 volgen op aanzienlijke afstand, met respectievelijk 4,6% en 1,5%.  Niet slecht voor een CMS dat ooit begon blogplatform.

De immense populariteit van WordPress is vooral te danken aan de eenvoud van het systeem: binnen een paar minuten kan je in WordPress een website in elkaar zetten, en ook het dagelijkse onderhoud vergt weinig technische kennis. Bij een gemeentesite zal de ontwikkeling uiteraard meer tijd kosten, maar het gebruiksgemak ligt een stuk hoger dan bij de andere CMS’en, wat WordPress bij uitstek geschikt maakt voor gemeenten waarbij niet elke (web)medewerker sterk technisch onderlegd is.

In vergelijking met Drupal en TYPO3 kent WordPress wel iets minder mogelijkheden: het systeem wordt bewust eenvoudig en gebruiksvriendelijk gehouden. Daar staat wel tegenover dat de al eerder genoemde community van WordPress zo enorm groot is dat het systeem voortdurend vernieuwd en verbeterd wordt. En in tegenstelling tot de andere twee CMS’en is het bij WordPress een stuk simpeler om nieuwe elementen (plugins) aan je website toe te voegen. Vaak wordt er over WordPress vaak ten onrechte gesteld dat het een onveilig systeem is. Het omgekeerde is waar: door constante updates is het juist een van de veiligste CMS’en beschikbaar.

WordPress dankt zijn populariteit aan de eenvoud van het systeem

Conclusie

Het hangt natuurlijk helemaal van de wensen en eisen van jouw gemeente af welk CSM het meest geschikt is. Maar in een notendop kan je de verschillende systemen het best als volgt indelen: Drupal vergt veel kennis en tijd maar is ook het meest krachtig, TYPO3 is vooral geschikt voor de allergrootste gemeenten en WordPress is ideaal voor gemeenten die eenvoud en gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.

Deel:

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.