Digitale informatietechnologie verandert voortdurend. Tijd om een blik te werpen in de toekomst: wat gaan we in 2023 zien op het gebied van het ‘wereldwijde web’?

Om die vraag goed te beantwoorden, hebben we de hulp ingeschakeld van Melvin Koopmans, full stack developer bij Yard. Praat met Melvin en voor je het weet heb je het over kunstmatige intelligentie, cloudtechnologie en het digitaal samenbrengen van mensen en gelijkgestemden. 

Melvin Koopmans
Melvin Koopmans

Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en brengt ons op de vraag: hoe vertaalt zich dit naar een webbureau als Yard | Digital Agency? 

A.I. gaat groei van community’s helpen

“Kunstmatige intelligentie gaat het digitale domein helpen”, vertelt Melvin. “En daarmee ook onze dienstverlening. Kunstmatige intelligentie is iets waar al veel en vaak over is gepraat, maar wat ‘artificial intelligence’ (AI) in feite kan, is leren van data. Aan de hand van jouw gebruikersgedrag en andere persoonlijke kenmerken kan het goede, betrouwbare voorspellingen maken van wat jij mogelijk interessant acht.”

“Waar klik je op, waar zoek je op? Hoe lang zit jij op een specifieke pagina? Op basis van dat soort zaken kun je met behulp van AI voorspellingen maken en dan bijvoorbeeld verwerken in je zoekmachine. Dan komen resultaten die ik, op basis van mijn profiel, mogelijk interessant vind, eerder naar boven.”

“Bij onze online communitysoftware Yunits gebeurt dit al deels: op basis van jouw profiel, zoekgedrag en connecties wordt er content op je tijdlijn getoond die voor jou relevant is.”

Het Yunits communityplatform

Maar het gaat veel verder dan dat. Want gooi al die profielen op een hoop en je kunt wat zeggen over complete doelgroepen. “Dat kan relevant zijn voor communitymanagers. Een community is namelijk een levend organisme, er worden voortdurend connecties gemaakt en er worden allerlei zaken uitgewisseld. Er ontstaat een heel netwerk van mensen. Mensen die allemaal hun eigen profiel hebben en daarmee in een bepaalde doelgroep passen.”

Handige communitymanagers spelen daar op in, zegt de ontwikkelaar. “Via onze data zie je bijvoorbeeld precies wie de heel erg actief zijn binnen groepen of subcommunities. De gebruikers die het meeste de interactie aan gaan, veel reageren op een bepaalde, positieve, manier. Dat kun je allemaal aan elkaar koppelen. Wie interacteert met wie en waar? Door die patronen te herkennen en te analyseren kun je de community laten groeien.”

Er ontstaat in een community een netwerk aan mensen. Daar kun je wat mee

Melvin Koopmans, full stack developer bij Yard

“Wij kunnen communitymanagers op termijn tools aanreiken waarmee ze de community nog beter finetunen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie en heldere visualisatie doelgroepen en gebruikers. Stel: je ziet op basis van die visualisatie dat er meerdere groepen zijn ontstaan. Dan kun je kijken wie, op basis van zijn profiel, de overbruggende factor zou kunnen zijn tussen die groepen. De communitymanager kan die ‘verbinder’ vervolgens benaderen om daar actief aan bij te dragen.”

Apps worden progressive webapps

Tegenwoordig hebben webbrowsers de mogelijkheid om applicaties in te laden of toepassingen te starten. In feite kunnen ze hardwarefeatures van je smartphone gebruiken en zelfs offline opereren. Je browser kan bijvoorbeeld jouw camera aansturen of pushnotificaties versturen. 

Door die mogelijkheden zijn er nu zogenoemde ‘progressive webapps’ ontstaan. Dat zijn in feite applicaties voor op je smartphone of tablet, maar die bestaan uit webpagina’s die gebruik maken van die eerder genoemde browseropties.

Dat heeft een aantal voordelen. Als eerste: progressive webapps zijn veel goedkoper om te maken dan reguliere apps zoals je die kent uit de Appstore of Google Play Store. Daarnaast is de doorlooptijd voor het ontwikkelen van zo’n app is een stuk korter.

Progressive webapps zijn veel goedkoper om te maken

Melvin Koopmans, Yard | Digital Agency

Maar bovenal: de techniek van progressive webapps zorgt ervoor dat je als klant veel meer uit je digitale dienstverlening kunt halen. Je kunt complete invulformulieren offline laten invullen. Eigenlijk kun je allerlei offline taken doen, die je – wanneer er (weer) een dataverbinding is – vervolgens online verwerkt.  

Er zijn al een hele hoop progressive webapps, maar het aantal gaat immens groeien, denkt de vriendelijke full stack developer. Waarom? “We maken steeds vaker gebruik van onze mobiele telefoon. Al helemaal de nieuwe generatie. Steeds meer bedrijven willen dan ook een volwaardige mobiele ervaring aanbieden. Aangezien je met een progressive web app zowel je website als mobiele app in één hebt is het een stuk goedkoper om te ontwikkelen dan een native app.” 

Cloudtechnologie

De laatste trend die Koopmans ziet heeft de maken met het buzzwoord van 2022: de cloud. Hij denkt dat cloudtechnologie het digitale domein flink gaat veranderen. “Cloudtechnologie biedt computerrrekenracht als een dienst aan”, vertelt hij. “Dan kun je denken aan digitale opslag bij bijvoorbeeld  Google Cloud, iCloud of Dropbox, maar je kunt ook software draaien in de cloud.”

Dankzij cloudtechnologie betaal je echt wat je gebruikt

Melvin Koopmans, Yard Digital Agency

“Dat betekent dat je dus zelf geen systeem nodig hebt om je software te laten draaien. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen rondom ‘serverless computers’. Dan schrijf je alleen de applicatie, die wordt dan in de cloud gedraaid, waarbij de cloudproviders de servers beschikbaar stellen. Zo heb je dus zelf geen immense serverruimte nodig, maar betaal je voor het gebruik van servers ‘in the cloud’.” 

Een serverpark. Beeld: İsmail Enes Ayhan

Wat is daar dan het voordeel van? “Je kunt door cloudtechnologie veel makkelijker op- en afschalen. Is het door bijvoorbeeld een actuele gebeurtenis als een evenement of nieuwsfeit opeens heel druk op je site of community, kan er heel erg makkelijk serverruimte worden bijgekocht. In plaats van dat jouw host of dienstverlener allemaal extra servers moet aanschaffen en inprikken, koop je tijdelijk wat extra ruimte. Neemt de drukte weer af, dan annuleer je die extra serverruimte gewoon weer.”  

“Daardoor betaal je echt wat je gebruikt. Vroeger kwam het nog weleens voor dat klanten onnodig veel moesten betalen voor ruimte die ze af en toe nodig hadden. Nu is het een soort van cloud-on-demand oplossing. En dat is wat iedereen wil, natuurlijk.” 

Technologie wordt duurzamer

Tot slot gaat er meer gelet worden op duurzaamheid, zegt Melvin. “De cloud, wat eigenlijk gewoon servers zijn in grote datacenters, verbruikt nogal wat energie. Daardoor heeft de software industrie ook een significante bijdrage aan de opwarming van de aarde. Door efficiëntere software te ontwikkelen consumeren we minder energie en hebben we een minder grote afdruk. Steeds meer bedrijven worden hier bewust van. De visie die wij bij Yard hierop hebben is dat iedereen zijn of haar eigen rol binnen de oplossing van het klimaatprobleem speelt. En dat duurzaamheid zelf al voldoende is om het werken daaraan te rechtvaardigen.” 

Speciaal daarvoor heeft Melvin eerder een uitgebreid lunchwebinar gegeven. Deze is hieronder te bekijken.  

Deel:

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.